Låtar
Mellan detta gråa fält och nästa gråa fält finns alla låtar jag hittills hunnit analysera med siffror. De är sorterade efter om de går i C, som pianot, eller
inte. De är även sorterade efter om de är låtar, visor eller nyare låtar. Längre ner finns samma låtar (+ jullåtar) sorterade efter olika genrer, vilket inte ska
tas för allvarligt eftersom nästan vilken låt som helst kan spelas i vilken genre som helst. |
Blandade låtar i C Här finns alla låtarna som varken är typiska visor eller speciellt nya. Skillnaden på låtar och nya låtar är helt enkelt att de nya är populära just nu eller för några år sedan men kan glömmas bort. De äldre låtarna var också populära en gång men har inte glömts bort utan spelas fortfarande, vilket skulle kunna betyda att de är bättre. Det går ju inte att veta om de nya låtarna håller förrän om 20 år sådär, med det är ju fullt möjligt!.
Sifferlåtar
Med "sifferlåtar" menar jag sånger där ackordnamnen är instoppade i texten så att du bara behöver kunna texten för att veta ackorden.
The lion sleeps tonight,
Siyahamba,
Jag hade en gång en båt,
Sloop John B,
Jag är en liten mört,
Hound dog,
Varmkorv Boogie,
Love me lika a man,
Johhny B Goode,
Bye Bye Johnny,
Halo,
Pachelbels Kanon,
Psalm 904,
Känn ingen sorg för mig Göteborg,
Jag sitter på ett berg,
Für Elise,
Your song,
Autumn leaves och
Here, there and everywhere
|
|
Blandade låtar i andra tonarter Du kan ju förstås spela även dessa låtar i C eller Am om du vill.
|
Visor i C En visa kan vara en tonsatt berättelse som vill påverka lyssnaren, alltså visa något, och kan sjungas utan en hel orkester. Traditionella visor kan vara mycket gamla. De kan också kallas för en slags folkmusik eller folkvisor.
Många av de gamla visorna var precis som nu "lånade" från klassisk musik eller folkmusik, det var den musiken som var populär då. Musik har alltid lånats, därför är det väldigt svårt att veta vem som egentligen kom på en del melodier. Kanske är det helt onödigt att veta det?
Visor i andra tonarter Du kan ju förstås spela även dessa visor i C eller Am om du vill.
|
Nationalsånger
|
|
Blandade nyare låtar i C Här finns nyare popmusik som snart kommer att bli mindre ny, vilket belyser problemet med att ordna musik under etiketten "ny". En del av den nya musiken är dessutom på sätt och vis väldigt gammal. "Havana", som kom 2018, låter ungefär som Kubansk folkmusik lät för hundra år sedan. Jag tror att all musik är del av en slags vandrande tradition som aldrig slutar.
Många är nog lite sura på att det inte finns så mycket hiphop och rap på denna sida. Ett skäl är att jag är för dålig på den musiken, ett annat att det är svårt att följa läroplanen utan att sjunga. Ett tredje skäl är att det måste finnas ungdomskulturer som lever fritt, utan inblandning från skolor och föräldrar. Det som du kan lära dig med hjälp av denna sida är bara ett verktyg som du kommer att behöva, faktiskt även om du inte kommer att syssla med musik i framtiden. Det är helt enkel nyttigt för hjärnan!
Blandade nyare låtar i andra tonarter
|
|
|
Blues Folkmusik som uppstod runt New Orleans i "USA på 1800-talet och ligger till grund för nästan all rockmusik idag. Bluesen började förmodligen som arbetssånger bland slavarbetare för att underlätta till exempel bomullsplockning. En rest från den tiden är call and response (någon sjunger en kort melodi och alla härmar melodin direkt efter). Även riff (upprepade rytmiska tonkombinationer) kan vara en slags call and response fast utan sång, och är en viktig del av det som senare blev rockmusik och hiphop. Redan på 1940-talet började det gå att tjäna pengar på att sälja skivor vilket betydde mycket för bluesmusiken som då kunde spridas fortare, längre och även till andra länder. Den blev väldigt populär, särskilt i England där många pop/rockband härmade den amerikanska bluesen och tjänade en massa pengar på musik de inte hittat på själva.
|
Country country and western, är en samlingsterm för flera musikgenrer med ursprung i folkmusiken i Sydstaterna i USA och i Appalacherna, samt i brittisk och irländsk spelmanskultur, liksom i spiritual och blues.
|
Dansband Detta är ett fenomen som nästan bara finns i Sverige. Det finns likheter med amerikansk country men också stora skillnader. Wikipedia säger ungefär: Ett dansband är en typ av musikgrupp som spelar populärmusik att dansa pardans till. Till dansband dansas ofta bugg och foxtrot. Musiken kallas ofta dansbandsmusik och går ofta i 4/4-takt, med tydlig baktakt (som i rock). Även andra taktarter kan förekomma då vissa, särskilt äldre, dansband framför gammaldansmusik.
|
Disco En kultur och en musikgenre som startades och utvecklades under 1970-talet i USA. Stilen har sitt ursprung i afroamerikanska kretsar i New York och Philadelphia, bland annat kring gaykulturen. Genrens popularitet nådde sin kulmen under andra halvan av 1970-talet och har sedan dess spelat en viktig roll i utvecklingen av andra stilar, däribland modern dansmusik som house och hiphop. Ordet disco kommer från franskans discothèque, "skivsamling"
|
Folkmusik Musik som oftast sprids när folk spelar med varandra. Musiken är ofta instrumental, alltså utan sång. Ibland är det själva spelandet som är det roliga men ofta är folkmusik dansmusik. Låtarna kan vara många hundra år gamla.
|
P300 P300 är en låtlista sammanställd av Sveriges Radio P3 och presenterad i sin helhet 19 september 2024. Låtlistan innefattar världens 300 bästa låtar från P3:s start 1964 fram till 2024, enligt en särskilt inbjuden jury. Listan sammanställdes genom att P3 bjöd in svenska artister, musikproducenter, konsertbokare, musikjournalister, P3:s profiler och musikexperter och några särskilt inbjudna P3-lyssnare för att lista de låtar som de ansåg ha gjort störst avtryck.
|
Jazz Nuförtiden betyder ordet jazz ungefär improviserad musik med rötter i blues (afroamerikansk musik) men i slutet på 1800-talet, när ordet började användas, var det nog mer som en ungdomskultur med dansmusik, liknande hip hop. De hade battles (tävlingar) precis som hiphoparna, och speciella kläder. Ofta spelade jazzmusiker äldre popmusik, kanske sina föräldrars, fast på ett helt nytt sätt. Det går att jämföra med hur hiphopare samplar äldre låtar och gör om dem till nåt nytt.
Improvisera betyder att musikerna hittar på melodier samtidigt som de spelar. Den som spelar jazz behöver vara väldigt bra på sitt instrument. På 1930-talet när jazz kom till Sverige tyckte ändå många att det lät fult och slarvigt; en del sade till och med att jazz var farligt. De första svenska poplåtarna 1940-1960 var ofta inspelade av jazzmusiker.
Vilken som helst av alla dessa låtar skulle alltså kunna kallas jazz om den innehöll lite improvisation och gärna typiska jazzinstrument som saxofon och trumpet.
|
Spirituals/Gospel/Psalmer
|
Klassisk konstmusik På Wikipedia står det: Klassisk musik är musik som är klassisk i betydelsen av något "som har erkänt bestående konstnärligt och kulturellt värde" och att den anses speciellt värdefull och en del av ett kulturarv. Fast det går ju att säga om annan slags musik också. Ofta är den klassiska musiken iallafall nedskriven och tänkt att framföras av en orkester, men det går också att säga om mycket annat. Men går du till konserthuset och lyssnar till en klassisk konsert så kan du ändå vara säker på att få en musikalisk upplevelse som är svår att få utan ett sammanhang där både kompositörer och musiker har lång utbildning och vana.
|
Loopar Något som blivit mycket vanligt, speciellt de senaste femton åren, är musik där samma tre eller fyra ackord återkommer i samma ordning hela tiden. Fenomenet kallas ibland för "loopar". På 1600-talet skulle det kanske ha kallats "rondo" isället.
|
Punk En subkultur som uppstod under mitten av 1970-talet i Storbritannien, USA och Australien. Exakt var är omtvistat. Den är en proteströrelse mot allt kommersiellt: musik, kläder och frisyrer. Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var nödvändiga. Det skulle synas/höras att det var hemmagjort. Musiken (känd som punkrock) är lättspelad, ofta aggressiv och präglas av en "gör det själv"-anda. Punken syftar i högre utsträckning än många andra subkulturer till att chocka och provocera samhället.
Namnet på genren kommer från amerikansk nedvärderande slang för "något värdelöst". Vid 1960-talets mitt kallades de långhåriga musikerna i den amerikanska och brittiskt inspirerade "garagerocksvågen" för punks och banden för punk bands, "ligistband".
|
"R&B", soul etc. Ett ganska konstigt namn på en genre eftersom det har funnits sedan 40-talet men bytt betydelse helt, fast på sätt och vis inte.
"R&B" står för Rythm and Blues och avsåg från början elförstärkt bluesmusik men på senare tid har det kommit att bli ett
samlingsnamn för alla möjliga stilar som har afroamerikanska rötter.
|
Reggae (Wiki) En bred och uttalat rytmisk musikgenre som utvecklades på den lilla karibiska ön Jamaica under 1960- och 1970-talet.
År 1968 började man tala om reggae, men först 1973-1974 hittade den sin klassiska form med påverkan från afrikanska och inhemska, rastafarianska trummor. En växelverkan mellan trummor med betoning på tredje taktslaget och s.k. skanks från (främst) rytmgitarr resulterade i en populärmusik med accentuerad, ibland närmast hypnotisk, rytm
|
Rock’n’roll Själva ordet är en omskrivning av sexuella övningar i bilar bland 40- och 50-talets amerikanska ungdomar. Först på femtiotalet bildades en undomskultur i Amerika som strax därefter spreds över världen. Skivförsäljning och radio var bidragande orsaker. Musiken som kom samtidigt var baserad på blues från den afroamerikanska befolkningen men spelades oftast av den europeiska "vita" befolkningen, vars musik sålde bäst i det då rasistiska Amerika. Ett utmärkande drag i rock’n’roll är ironiskt nog de blå tonerna mellan dur och moll som inte ens finns i europeisk musik ytan snarare kommer från Nordafrika.
|
Barnlåtar Egentligen en konstig rubrik eftersom alla låtarna är gjorda av och spelas av vuxna men det är nog tänkt att de som ska lyssna på musiken är barn. Låtarna funkar jättebra på mig, som är över 50.
|
Musikal En form av modern musikteater. En musikal är en blandning av musik, teater och dans. Ibland kan den vara i filmform,
en musikalfilm helt enkelt.
|
Hårdrock Här finns låtar från 1970-talet, när ordet hårdrock först började användas. Senare har det bildats många andra stilar som är släkt med denna. Det finns många likheter mellan hårdrock ock klassisk musik, vissa kan bero på att det ibland faktiskt är samma sak. Det som gör att det låter som hårdrock kan vara att det spelas på hög volym med elektriska instrument och med kvintgrepp (rena kvinter och inga terser), vilket upplevs ge mer kraft; ungefär som klassisk musik från 14-1500-talet; de försökte ju också låta så mycket som möjligt och hade säkert använt elektriska instrument om de hade kunnat.
|
Filmmusik
|
Övrigt
|
Jul
|